Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Οι διπλές εκλογές, αυτοδιοίκησης και ευρωβουλής,  που διεξάγονται σε λιγότερο από ένα μήνα εξαναγκάζουν για άλλη μια φορά  το κυρίαρχο πολιτικό  σύστημα να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του ακόμα περισσότερο στα όργανα, μέσα και τρόπους  διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Επειδή τα κόμματα της συγκυβέρνησης  με τις δεσμεύσεις τους στα διεθνή και ευρωπαϊκά κέντρα περιόρισαν κατά πολύ τη δυνατότητα για πλουσιοπάροχες υποσχέσεις επιμένουν ιδιαίτερα στη διαφήμιση της επιτυχίας του προγράμματος που εφήρμοσαν, εξωραΐζοντας λεκτικά  την εξαθλίωση κι  αποσιωπώντας τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας, για τα οποία  έχουν δεσμευτεί και ψήφισαν μετά τις εκλογές να εφαρμόσουν. Το πεδίο λοιπόν των υποσχέσεων μένει ο προνομιακός χώρος για τον ΣΥΡΙΖΑ που δίδει συγκεχυμένες υποσχέσεις προς όλους και για όλα, χωρίς μάλιστα να αμφισβητεί το πολιτικοοικονομικό σύστημα  που επιβάλλει  σε όλα αυτά τα τέσσερα χρόνια τα οικονομικά μέτρα εξαθλίωσης στο σύνολο των εργαζομένων.
               Τις δυο Κυριακές του Μαΐου, όπως διακηρύττεται από το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα,  και πάλι δίνεται η ευκαιρία στον λαό να εκφέρει γνώμη για την εξουσία, ανεξάρτητα βέβαια αν  η μορφή της θεωρείται δεδομένη,  ενώ επιλέγονται απλώς οι διαχειριστές της. Αυτές μάλιστα οι εκλογές  θέλουν να επικυρώσουν εκείνον τον συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων που είναι αποτελεσματικός για την διατήρηση των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, ώστε να φαίνεται ότι η άσκηση της εξουσίας στηρίζεται στη συναίνεση της πλειοψηφίας. Οι ψηφοφόροι καλούνται στις αυτοδιοικητικές εκλογές στην πραγματικότητα να εκλέξουν εκείνες τις γραφειοκρατικές ομάδες που θ’  ασκήσουν τον έλεγχο σε τοπικό επίπεδο για  να πραγματώσουν την κρατική εξουσία και σ’ εκείνες της ευρωβουλής να εκλέξουν βουλευτές ενώ οι πραγματικές αποφάσεις λαμβάνονται μέσα από τη διαπλοκή κυβερνήσεων και μεγάλων συμφερόντων.
Εξάλλου οι τάσεις  της κοινωνίας και οι διεργασίες που υπάρχουν σ’  αυτήν είναι αδύνατο να εκφραστούν στο εκλογικό  επίπεδο στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το εκλογικό παιχνίδι, είναι παιγνίδι εκτός έδρας για τα κινήματα, τις αμφισβητήσεις και τις αντιστάσεις. Όταν τα  ζητήματα τοποθετούνται με έναν πολύ αφαιρετικό τρόπο κατευθείαν στο επίπεδο της  βιτρίνας της εξουσίας αποτρέπουν να υπάρξουν   οι απαιτούμενες διεργασίες που θα επιτρέψουν στο ταξικό κίνημα να θέσει το ζήτημα της εξουσίας με τον δικό του τρόπο και μέσα  από τις πραγματικές του ανάγκες.
Βέβαια οι εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν  ότι επιτρέπουν να καταγραφούν πολιτικές δυνάμεις και να ακουστούν απόψεις στον ευρύτερο κόσμο αν το κυρίαρχο σύστημα ήδη προληπτικώς δεν είχε υποβάλλει και επιβάλλει με όλα τα μέσα  την επίσημη πολιτική βούληση διαχειριζόμενο επιτυχώς, μέχρι τώρα,  αυτό που λέμε κοινή γνώμη. Ο βομβαρδισμός μας από τα εγχώρια και διεθνή μέσα με εγκωμιαστικά σχόλια για την επιτυχία του προγράμματος που εξαθλίωσε την ελληνική κοινωνία αυτόν τον στόχο έχει.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση κονταροχτυπιούνται για το διακύβευμα των εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι είναι  "Κύριο διακύβευμα των εκλογών η ανατροπή της καταστροφικής πορείας του μνημονίου" ενώ για τον Σαμαρά το διακύβευμα είναι η εξασφάλιση  της σταθερότητας της χώρας στην πορεία που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα για έξοδο από τα μνημόνια.  Και οι δυο εν ολίγοις προωθούν την υπερψήφιση του κόμματός τους υποσχόμενοι την έξοδο από τα μνημόνια, ο μεν Α. Τσίπρας θεωρώντας τα καταστροφικά ο δε Α. Σαμαράς αναγκαία. Αμφότεροι βασίζουν  το διακύβευμα των εκλογών συνδέοντάς το με  τη συγκεκριμένη συγκυρία διεξαγωγής τους και χρησιμοποιώντας το για  ιδεολογικό στήριγμα του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του.
Κι ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς επισημαίνεται ότι οι θεσμοί της πολιτικής διακυβέρνησης περνούν μεγάλη κρίση, αυτή η  κρίση αποφεύγεται να συνδέεται  με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά με τον τρόπο διακυβέρνησης των κυρίαρχων κομμάτων  και  τις αδυναμίες και τις διαμάχες της πολιτικής εκπροσώπησης στο σύνολο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ τονίζει την φθορά και την κρίση αξιοπιστίας των κομμάτων της συγκυβέρνησης την ακολουθεί με γεωμετρική πρόοδο πριν ακόμη ασκήσει οποιαδήποτε κυβερνητική εξουσία. Αυτές οι παλινωδίες, με τις τραγελαφικές δικαιολογίες, στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του περισσότερο από κάθε τι άλλο αντικατοπτρίζει την προσπάθειά του να πείσει για όρους και όρια για  τη συμμετοχή του στη διαχείριση της αστικής εξουσίας, η οποία  προβάλλει σαν το μοναδικό φάρμακο απέναντι στην έλλειψη στοιχειώδους ανατρεπτικής αλλά και γενικά οποιασδήποτε άλλης στρατηγικής του. Οι κάθε είδους υποσχέσεις, οι καταγγελίες προσωπικών συμπεριφορών και ενεργειών πολιτικών προσώπων, η παροχή πολιτικής στέγης σε όσους μπορούν δυνητικά να προσθέσουν στην εκλογική μάχη κάποιες ψήφους επιταχύνουν τις διαδικασίες που τον αποκαλύπτουν με απόλυτο τρόπο σαν μια ακόμα  πολιτική δύναμη που απλώς παίζει στο παιχνίδι της διαχείρισης της εξουσίας και καταδεικνύουν τα όριά του στο εκλογικό πεδίο.
               Κι έτσι και σ’  αυτές τις εκλογές με τον κυρίαρχο λόγο να επικεντρώνεται στην ευημερία των αριθμών και να ρητορεύει περί κοινωνικής ευαισθησίας, η φύση, τα αίτια και  η ταξική διάσταση της κατάστασης που βιώνουμε μένουν αόρατα. Εχοντας λοιπόν για ερμηνεία της πραγματικότητας κριτήρια και εργαλεία πλαστά είναι εξίσου πλαστά και τα συμπεράσματά μας γι’  αυτήν. Είναι λοιπόν πολύ εύκολο ν’  ανακινηθούν πάθη και να διαμορφωθούν συλλογικές μορφές ταύτισης πέρα κι ανεξάρτητα από ταξικά συμφέροντα. Στον Πειραιά μάλιστα η ΠΑΕ Ολυμπιακός με τον πρόεδρο κι αντιπρόεδρό της να διεκδικούν τη δημαρχία σηματοδούν όχι μόνο τη διάχυση του ποδοσφαιρικού λόγου στην πολιτική και κοινωνία αλλά και τις  νέες συλλογικότητες που επιδιώκεται να διαμορφωθούν πέρα και εις βάρος ταξικών συμφερόντων. Έτσι ώστε οι υποτελείς τάξεις να εγκλωβίζονται σε πλαστές διαιρέσεις και διλήμματα μη κατανοώντας τις κοινωνικές συνθήκες που είναι η προϋπόθεση για την πολιτική δράση. Γι’  αυτό και σ’  αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ είναι ο κύριος αντίπαλος του κυρίαρχου συστήματος, ακόμα κι αν λειτουργεί μέσα στα πλαίσιά του, γιατί τα εργαλεία μεθόδου που χρησιμοποιεί για ερμηνεία της πραγματικότητας οδηγούν στη λύση που στηρίζεται βέβαια στη δική μας αντίσταση και δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: