Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

AΓΙΑ ΤΥΡΑΝΝΙΑ


« Φροντίστε, λοιπόν, πολίτες, να θωρακίσετε το Σύνταγμα ενάντια στις εξουσίες του και ενάντια στη διαφθορά των αρχών του. Κάθε αδύνατο σημείο του δεν θα ωφελούσε καθόλου  το λαό. Θα στρεφόταν ενάντιά του, προς όφελος του σφετεριστή.
   Βγάλατε την απόφασή πως μια γενιά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεσμεύσει την άλλη. Αλλά οι γενιές παρουσιάζουν διακυμάνσεις μεταξύ τους. Όλες τους βρίσκονται σε μειοψηφία και είναι πολύ αδύναμες για να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. Δεν αρκεί λοιπόν η διακήρυξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων. Ένας τύραννος μπορεί να ορθωθεί και να οπλιστεί ακόμα και μ’  αυτά τα δικαιώματα, ενάντια στο λαό. Και ο πιο καταπιεσμένος ανάμεσα στους λαούς θα είναι αυτός που, μέσα σε μια τυραννία όλο πραότητα, θα καταδυναστεύεται στο όνομα των ίδιων των δικαιωμάτων του. Κάτω από μια τόσο άγια τυραννία, ο λαός αυτός δεν θα τολμούσε πλέον να κάνει τίποτα χωρίς να διαπράξει κάποιο έγκλημα για τη λευτεριά του. Το επιδέξιο έγκλημα θα αναδεικνυόταν σαν ένα είδος θρησκείας και οι απατεώνες θα κατοικούσαν μέσα στην ιερή κιβωτό»
 Από το λόγο του Σεν – Ζιστ στη Συμβατική, 24 Απριλίου 1793
 Μάριος Βερέττας, (επιλογή-μετάφραση – προλογικά) ΜΑΡΑ, ΣΕΝ-ΖΙΣΤ, ΡΟΒΙΕΣΠΕΡΟΣ, ΚΕΙΜΕΝΑ, εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1989

Σκληρό μήνυμα Ρέππα για τις απεργίες στα μέσα μεταφοράς (28/12/2010)
Ο κ. Ρέππας προειδοποίησε ότι οι νόμοι της Πολιτείας «πρέπει να γίνονται σεβαστοί και η κοινωνία έχει συμφέροντα τα οποία είναι πολύ ευρύτερα από τα συμφέροντα μιας ομάδας εργαζομένων, ενός κλάδου».  Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ανέφερε ότι «οι κινητοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο, ταλαιπωρούν ιδίως τους λιγότερο εύπορους πολίτες, εκείνους δηλαδή που κατεξοχήν εξαρτώνται από τις υπηρεσίες των μεταφορικών μέσων στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας».

       Στην πραγματικότητα οι μηχανισμοί επιβολής  των αποφάσεων των όποιων εξουσιών παραμένουν ίδιοι. Προσαρμόζονται κάθε φορά στις συνθήκες και  μέσα που διαθέτουν. Και ο καλύτερος  και διαχρονικότερος  τρόπος επιβολής είναι η μετάλλαξή   τους   σε δόγμα και εσωτερίκευσή τους  σε πίστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: