Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

ΚΙ ΕΝΩ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΙ

 

Στο μικρόκοσμο του δικού μας σύμπαντος που εκτείνεται στα όρια της Ελλάδας, οι προσπάθειες δημιουργίας ενός εικονικού κόσμου όπου η Ελλάδα αναπτύσσεται, επεμβαίνει στα παγκόσμια πράγματα, θριαμβεύει δεν περιορίζονται μόνο στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, αλλά συμβάλλουν με τις επιλεκτικές τους ειδήσεις   δημοσιογράφοι όπως και τα έργα και ημέρες των  υπόλοιπων  αστικών κομμάτων.  
        Αμέτρητες λοιπόν οι  ασήμαντες πληροφορίες και τα κουτσομπολιά που συνεχίζουν να  μας κατακλύζουν για τα τεκταινόμενα ενός κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτέλεσε την αποστολή του για την ενίσχυση του κυρίαρχου συστήματος και τώρα θα πρέπει να αναδιοργανωθεί είτε διαλυόμενο είτε συγχωνευόμενο με άλλα είτε μεταλλασσόμενο. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πληροφορίες για τις αποφάσεις και δράσεις της κυβέρνησης που θέλουν να ορίσουν και να καθορίσουν τις ζωές μας, μοιράζοντας υποσχέσεις  και δημιουργώντας ψευδαισθήσεις. Έτσι, πατώντας πάνω στον κοινωνικό αυτοματισμό δικαιολογείται από κυβέρνηση και παρατρεχάμενους δημοσιογράφους το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, με τον απώτερο στόχο  τη διάλυσή τους και ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών με φτηνούς μισθωτούς. Ακόμα και το φιάσκο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού  Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και τη συνάντηση που ακύρωσε τελευταία στιγμή ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ, γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί σαν έκφραση αδυναμίας του  Ρ. Σούνακ   και κυριαρχίας του Κ. Μητσοτάκη που είναι αυτός που εκθέτει τον πανικό της βρετανικής κυβέρνησης. Παραβλέποντας βέβαια ότι αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά του βρετανού πρωθυπουργού θα ήταν αδιανόητο να εκδηλωθεί σε ηγέτη χώρας θεωρούμενης ισότιμης.  
          Στην πραγματικότητα όμως η ακρίβεια τραβά την ανηφόρα, που υπόσχεται θεραπεία της η κυβέρνηση  με επιδόματα ή πρόστιμα για την αισχροκέρδεια,  η δημόσια υγεία πνέει τα λοίσθια, αδύναμη, ως υποχρηματοδοτούμενη, να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ανθρώπων που προσφεύγουν σ’ αυτή, ενώ πνίγουν στην αφάνεια οι δημοσιογράφοι τις διαμαρτυρίες των γιατρών,  οι πόλεμοι στην Ουκρανία και Γάζα συνεχίζονται. Και η πολιτική μας ηγεσία σύσσωμη συντάσσεται με τη …σωστή πλευρά της Ιστορίας είτε στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία είτε με επισκέψεις στο Ισραήλ και με  συνεχείς αναφορές στο δίκαιο της αυτοάμυνας του Ισραήλ.
          Η καπιταλιστική Δύση με τα ιμπεριαλιστικά της σχέδια συνεχίζει να υποστηρίζει τα εγκλήματα του Ισραήλ και οι δυτικοί πολιτικοί, μαζί με τους δικούς μας,  μπαίνουν στην ουρά για να το επιδοκιμάσουν, ενώ φωτογραφίες και βίντεο από την κατεστραμμένη Γάζα, που έχουν πληθύνει τώρα με την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός,  αποτυπώνουν τις θηριωδίες του. Η λωρίδα της Γάζας είναι πια ένας σωρός από ερείπια. Σπίτια γκρεμισμένα από όπου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να βγουν, κτίρια που κονιορτοποιήθηκαν, δεν εξαιρέθηκαν ούτε τα νοσοκομεία, ενώ άνθρωποι κρύβονταν σ’ αυτά  ψάχνοντας καταφύγιο. Εικόνες που συνοψίζουν τον 21ο αι.
          Δεν είναι διατεθειμένη η Δύση, δηλ. οι ΗΠΑ με τους δορυφόρους της,  να θέσει υπόλογο το Ισραήλ για παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θεωρώντας το θύμα, με επίκληση πάντα του ολοκαυτώματος και βαφτίζοντας τρομοκρατία κάθε αντίσταση των Παλαιστινίων στις βαρβαρότητές του, το αντιμετωπίζουν ως sui generis περίπτωση που αποκλείει τη λογοδοσία. Οι επανειλημμένες παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου, οι επιθέσεις τους στη Γάζα, οι εποικισμοί στη Δυτ. Όχθη, η εφαρμογή του  απαρτχάιντ, η προσάρτηση εδάφους παρουσιάζονται ως ενέργειες στα πλαίσια της αυτοάμυνάς του.
           Βλέπουμε μια μαζική και άνευ προηγουμένου επίθεση σε όλους τους θεσμούς που αποσκοπούν στη διατήρηση του διεθνούς δικαίου, στον ίδιο το ΟΗΕ, ακόμα και με φυσική καταστροφή των υποδομών του στη Γάζα και σκοτωμούς  των εργαζομένων του, και καταπάτηση των νόμων και αρχών που δημιουργήθηκαν για να υπερασπιστούν και να εκπροσωπήσουν, τόσο από το Ισραήλ όσο και τον υποστηρικτή τους τις ΗΠΑ. Οι οποίοι υπερασπίζονται μαζί με τους συμμάχους τους εκείνη την τάξη και σύστημα που είναι προς το συμφέρον τους.
          Η απανθρωποίηση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ γίνεται φανερή όχι μόνο από τις ενέργειές τους, αλλά και από το λόγο τους που ο ρατσισμός  του πραγματικά σοκάρει. Το Ισραήλ με την εύνοια των ΗΠΑ ζει στο δικό του σύμπαν  που κανονικοποιεί την καταπίεση και κακοποίηση των Παλαιστινίων και ο βάρβαρος τρόπος που τους φέρεται σαν να μην είναι άνθρωποι, για το Ισραήλ εκφράζει απλώς τον τυπικό τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Η Δύση με την υποστήριξη της στο Ισραήλ νομιμοποιεί τη συλλογική τιμωρία του λαού της Γάζας, επειδή εξέλεξαν τη Χαμάς, παραβιάζοντας κάθε κανόνα του Διεθνούς Δικαίου που συντάχτηκε μετά τις θηριωδίες του Β παγκόσμιου πολέμου. Και πριν τη δολοφονία χιλιάδων, οι κάτοικοι της Γάζας, στερούνταν τις πιο βασικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην κυκλοφορία, πρόσβαση σε κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για μεγάλο μέρος της ημέρας. Και όμως κανείς στη λεγόμενη διεθνή κοινότητα δεν έχει προσέξει ότι αυτό που κάνει το Ισραήλ είναι ο ορισμός της συλλογικής τιμωρίας. Το εγχειρίδιο των κανόνων για το Διεθνές Δίκαιο ξαναγράφεται από το Ισραήλ με τη συνδρομή της ιμπεριαλιστικής Δύσης.
          Αυτή η προσέγγιση του παλαιστινιακού δράματος από τη Δύση, από τη μια επιδοκιμασίες για τη γενοκτονική ισραηλινή πολιτική έναντι της Γάζας και από την άλλη απόπειρα κατάπνιξης κάθε διαφωνίας χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως αντισημιτισμό είναι η νέα σκευή με την οποία αρχίζει η φασίζουσα πολιτική να εγκαθίσταται ανά την καπιταλιστική Δύση. Η χρόνια διολίσθηση σε φασίζουσες  πρακτικές μορφοποιείται όλο και πιο ξεκάθαρα. Ο αντικομμουνισμός της ΕΕ δείχνει το μόνιμο εχθρό του καπιταλισμού, τον κομμουνισμό, η  στοχοποίηση των αράβων ονοματίζει τον νέο αποδιοπομπαίο τράγο, τον ισλαμικό κίνδυνο, η ευκαμψία των εργαζομένων προς την κυρίαρχη τάξη οδηγεί σε εκκλήσεις βοήθειας και απόγνωση. Δημιουργείται το υπόβαθρο για να στηριχτεί ο φασισμός όταν τον χρειαστεί η κυρίαρχη τάξη.
           Οι λαοί που διαδηλώνουν ενάντια στις θηριωδίες του Ισραήλ και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστίνιους είναι το αισιόδοξο μήνυμα ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και στη δολοφονική πολιτική της κυρίαρχης τάξης των καπιταλιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: