Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

ΘΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΘΥΤΩΝ

 

Οι ισχυρότεροι θεσμοί του κόσμου θέλουν να αποστρέψουμε το βλέμμα μας, να απομακρυνθούμε, να στρέψουμε την προσοχή μας αλλού από τη Γάζα,  τον τόπο που συντελείται ένα μήνα τώρα μια σφαγή που ονοματίζεται δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Κι όσο οι λαοί διαδηλώνουν την αλληλεγγύη τους στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό, τόσο οι κυβερνήσεις της Δύσης συκοφαντούν αυτόν τον λαό και δικαιολογούν εξαίροντάς τον σφαγέα του, τους Ισραηλινούς. Και όσο αποδεικνύεται η διάσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ψέμα της προπαγάνδας της κυρίαρχης εξουσίας τόσο πιο πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η δυτική τάξη των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης έλεγε ψέματα για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης όλο αυτό το διάστημα, με λογική συνέπεια να συνειδητοποιούν ότι πιθανώς λέγανε ψέματα για όλες τις άλλες  εξωτερικές συγκρούσεις επίσης, του πολέμου της Ουκρανίας συμπεριλαμβανομένου.
        Χρόνια τώρα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κάθε επίθεση της ιμπεριαλιστικής Δύσης για τα συμφέροντά της,  παντού όπου γης, που προκαλούσε συγκρούσεις αυτές χρεώνονται σε πολιτισμικές διαφορές. Ήταν που διακηρύχτηκε ότι παρήλθε η εποχή των ιδεολογιών και ο οικουμενισμός του οικονομιστικού φιλελευθερισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα επέφερε ευημερία και ειρήνη. Ανθρωπιστικές κενολογίες και υποβολιμαίες  πεποιθήσεις για εξασθένιση των αντιθέσεων λόγω των πνευματικών επιδράσεων της ενιαίας παγκόσμιας οικονομίας απαξίωναν κάθε αντίδραση στις ενέργειες  των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ με βοηθό τους την Ε.Ε να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και πλούτο από Αφρική και Ασία, σε μια προσπάθεια αναβίωσης της αποικιοκρατίας με νέο πρόσωπο. Το Ισλαμ ανακηρύχτηκε σε εχθρό της …προοδευτικής Δύσης του ανθρωπισμού και της ελευθερίας και το Ισραήλ, προπύργιο της δύσης στην περιοχή της Μ. Ανατολής,  θεωρείται ότι σκοτώνοντας αμάχους στη Γάζα προστατεύει τον πολιτισμό της, εξασφαλίζει την  επιβίωσή του. Κανείς βέβαια απ’ όλους αυτούς που θεωρούν ότι οι αιτίες των συγκρούσεων δεν είναι τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα αλλά οι πολιτισμικές διαφορές δεν έχει μπει στον κόπο να καταδείξει ποια ακριβώς στοιχεία του κάθε πολιτισμού ωθούν στη σύγκρουση και γιατί αυτά εκδηλώνονται και επηρεάζουν ειδικά τώρα και με τέτοια ένταση και σε ειδικές περιοχές ενεργειακού και γεωστρατηγικού ενδιαφέροντος. Όποιος λαός αντιστέκεται βαφτίζεται τρομοκράτης και όλη η ιμπεριαλιστική Δύση συγχρονίζει τις αντιδράσεις της για να  τον αφανίσει μέσα στην απαξίωση και τη συκοφαντία.
       Και στη χώρα μας, σ’ όλο τον 21ο αι.  όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, άλλοτε ξεκάθαρα κι άλλοτε με μισόλογα, όσο να μπορεί να ξεγελά για να χειραγωγεί ευκολότερα, στην προσπάθειά του να μπορέσει η κυρίαρχη τάξη να γίνει αποδεκτή στη μοιρασιά των ιμπεριαλιστικών κερδών ομνύει στη δύναμη του Ισραήλ χωρίς όρια. Προσπαθεί να παίξει έναν αποικιακό και ιμπεριαλιστικό ρόλο στη Μ. Ανατολή τις τελευταίες δεκαετίες, ενώ μη έχοντας μια αποικιοκρατική ιστορία η Ελλάδα σαν κράτος  ήταν κοντινή με τον αραβικό πληθυσμό. Τώρα όμως άκριτα δείχνει την πλήρη υποστήριξή της στο Ισραήλ, με τον πρωθυπουργό, αφού έδωσε ό,τι διευκόλυνση έχει ζητηθεί από τις ΗΠΑ, να ψελλίζει από το Παρίσι,  στην Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα, κάτι κενά λόγια για ανακούφιση του πόνου, για το ρόλο που αναμένεται να παίξει στη παροχή βοήθειας στη Γάζα. Κενά λόγια που δεν μπορούν ν’ αντισταθμίσουν τον επιδεικνυόμενο υπερβάλλοντα ζήλο υποστήριξης στο Ισραήλ απ’ όλο τον κρατικό μηχανισμό  που απαξιώνει και το όποιο κύρος της πολιτικής μας  ηγεσίας. Όπως συνέβη με την προσαγωγή, αναζητώντας εκ των υστέρων τους λόγους γι’ αυτό,  στη ΓΑΔΑ νεαρού παλαιστίνιου  που στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής για την Παλαιστίνη στο Σύνταγμα ύψωσε παλαιστινιακή και ελληνική σημαία σε στύλο φωτισμού, με προσωπική παραίνεση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη, του υπουργού προστασίας του Πολίτη  Γ. Οικονόμου. Ο οποίος σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επαινεί την ΕΛΑΣ που «δρα συνετά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της νομιμότητας και των δημοκρατικών κανόνων». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολύς υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, που διαφημιζόταν σαν τεχνοκράτης γκουρού της τεχνολογίας στο προηγούμενο υπουργείο του, ο οποίος στη συνάντησή του με Προεδρείο  του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ σχετικά με τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, στράφηκε εναντίον της κατηγορώντας την, με λογικές πιρουέτες ταύτιζε ανακοίνωση της  συνδικαλιστικής ομοσπονδίας με το ρόλο του σχολείου, ότι διακρίνει «τα θύματα της τρομοκρατίας ή ενός πολέμου  σε αθώους και ενόχους». Και όλα αυτά γιατί τόλμησε η ΟΛΜΕ να  εκφράσει την αλληλεγγύη της στον Παλαιστινιακό λαό και να καλέσει τους εκπαιδευτικούς σε συμμετοχή σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης προς τον δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης.
           Μόνο που όση προπαγάνδα κι αν καταναλώνει η Δύση η ιστορική πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει. Το Ισραήλ χτίστηκε στα ερείπια της Παλαιστινιακής Αραβικής κοινωνίας και η δημιουργία του είχε ως αποτέλεσμα την εθνοκάθαρση, τον κατακερματισμό και την εξορία σε μεγάλη κλίμακα. Κάθε φορά που το κράτος του Ισραήλ εγκληματεί σε μεγάλη κλίμακα, αναλαμβάνει η δυτική προπαγάνδα να επικαλείται τους διωγμούς των εβραίων του παρελθόντος για να εκτρέπεται  η απόπειρα κριτικής του παρόντος. Εμφανές γίνεται αυτό με τις ανακοινώσεις για την 85η επέτειο της νύχτας των Κρυστάλλων  στη Γερμανία, «πρελούδιο των εγκλημάτων του εθνικοσοσιαλισμού», όπου η  Δύση φοβάται για την αναζωπύρωση του αντισημιτισμού, χαρακτηρίζοντας σαν αντισημιτισμό όποια κριτική στην εγκληματική πολιτική του Ισραήλ. Η επίκληση των εγκλημάτων του ναζισμού εναντίον των Εβραίων μοιάζει να χρησιμοποιείται σαν τέχνασμα για να ποινικοποιηθεί κάθε κριτική στο κράτος του Ισραήλ και να αποκρυφτεί ότι στην πραγματικότητα αυτοί που είναι πια παρίες στη Δύση είναι οι σκουρόχρωμοι μουσουλμάνοι, ανέστιοι και καταδιωγμένοι. Άλλωστε βιάστηκε η πρώην  επίτροπος στην Ε.Ε Α. Διαμαντοπούλου που έκανε καριέρα ως μέλος του ΠΑΣΟΚ όσο αυτό ήταν κόμμα εξουσίας, σε ένα συνέδριο, απ’ αυτά που προσπαθούν να κάνουν ξανά αξιόπιστες ιδέες χρεωκοπημένες και αντιλήψεις καταδικαστέες, του Κύκλου Ιδεών με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά» να εκφράσει την ευχή «σε 100 χρόνια να μην γίνει διά της βίας η Ευρώπη σκουρόχρωμη». Ομολογώντας έτσι ποιους στοχεύουν οι πολιτικές της ανθρωπιστικής Ευρώπης, που κανονικοποιούν τον ρατσισμό, εργαλειοποιούν την ανασφάλεια και ανάγουν σε φυσικό νόμο τις ανισότητες.
        Όμως η Γάζα είναι πολύ κοντά μας και η αγριότητα των σφαγών,  εκτοπίσεων και αποκλεισμών την κάνει ένα από εκείνα τα ζητήματα όπου δεν μπορεί να υπάρξουν απόψεις της άλλης πλευράς. Η υποστήριξη μιας γενοκτονικής σφαγής δεν είναι αποδεκτή άποψη για κανέναν, όσο κι αν ακαδημαϊκοί παλεύουν να ανασύρουν από το βάθος της ιστορίας σφαγές, όπως της Τριπολιτσάς, για να μετριάσουν και να αιτιολογήσουν αυτό που κάνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα. Μετά το Ολοκαύτωμα δεν υπάρχει κανείς στη Δύση που να μην ξέρει τα όρια του ανθρωπισμού και να δικαιολογείται για το ξεπέρασμά τους. Πολύ περισσότεροι οι Ισραηλινοί που οι πρόγονοί τους υπήρξαν θύματα και γι’ αυτό θεωρούν ότι τους επιτρέπεται να συμπεριφέρονται χειρότερα από τους θύτες τους, τους ναζιστές. Κι επειδή δεν μπορεί πια η Δύση  να προσποιείται ότι το Ολοκαύτωμα έχει καθολικά διδάγματα που αφορούν όλους τους ανθρώπους, επειδή γνωρίζει ότι είναι συνένοχη στη γενοκτονία, επαναλαμβάνει  ότι το μόνο μάθημα είναι να μην υπάρχει μίσος για τους Εβραίους. Για τη Δύση Το ποτέ ξανά αφορά τους Εβραίους, το Ολοκαύτωμα  στον παρόντα χρόνο είναι για τους Παλαιστίνιους και για όποιον λαό στέκεται εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Όμως οι λαοί που βγήκαν στους δρόμους  δείχνουν να μη συμφωνούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: