Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

 Μετά από τόσους ανθρώπους που οι Ισραηλινοί σκότωσαν στη Γάζα, αλλά και στη Δυτ. Όχθη, μετά από τόσα ψέματα που η Ισραηλινή προπαγάνδα αποκαλύφτηκε ότι χρησιμοποίησε, μετά από τόσες δηλώσεις ισραηλινών αξιωματούχων που υποστηρίζουν τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση και  συνοδεύονται από αποτρόπαιες πράξεις στον άμαχο πληθυσμό που δείχνουν ότι το εννοούν, συνεχίζουν να υπάρχουν κυβερνήσεις και άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν και δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι, που υποστηρίζουν το Ισραήλ. Σ’ αυτό πια το σημείο όσοι εξακολουθούν την υποστήριξη του Ισραήλ με καμιά ιδεολογική επικάλυψη δεν μπορούν να το δικαιολογήσουν, γιατί  η αδιαφορία για την έκταση της ανθρωπιστικής καταστροφής αποκαλύπτει ότι είναι  οι σκοπιμότητες του γεωπολιτικού ελέγχου που επιβάλλουν αυτή τη στάση.
        Και από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη που επαίρονται ότι πέρασαν κι ένα …διαφωτισμό 100 και πλέον μέρες από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κανένα δεν διαφοροποιείται από την ισραηλινή πολιτική. Και είναι μόνο το κράτος της Ν. Αφρικής που κατέθεσε στις 30 Δεκεμβρίου 2023 αγωγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορώντας το για γενοκτονία εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και ζητώντας από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Στο έγγραφο των 84 σελίδων που δίνεται  η τρομακτική εικόνα της κατάστασης, το κομβικό σημείο είναι ότι καμιά  ένοπλη ομάδα, καμία ένοπλη επίθεση στο έδαφος ενός κράτους, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι, ακόμη και μια επίθεση που περιλαμβάνει φρικτά εγκλήματα, μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε πιθανή δικαιολογία ή υπεράσπιση για την παραβίαση της Σύμβασης του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας. Το Ισραήλ φυσικά, μαζί με το σύνολο σχεδόν των δυτικών κυβερνήσεων και των ΗΠΑ που το κανακεύουν, απορρίπτει κατηγορηματικά αυτήν την κατηγορία κατηγορώντας με τη σειρά του τη Ν. Αφρική ως «το νόμιμο βραχίονα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, της Χαμάς».
       Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης βρίσκονται αντιμέτωπα δυο κράτη που εξακολουθούν να φέρουν το τραύμα από  τα εγκλήματα του συστηματικού ευρωπαϊκού ρατσισμού: στην περίπτωση του Ισραήλ, το Ολοκαύτωμα στο οποίο οι Ναζί και οι συνεργάτες τους εξόντωσαν έξι εκατομμύρια Εβραίους και στην περίπτωση της Νότιας Αφρικής, το καθεστώς των λευκών απαρτχάιντ που επιβλήθηκε στον μαύρο πληθυσμό για δεκαετίες από μια αποικιακή λευκή μειονότητα.
          Μόνο που το καθένα άντλησε διαφορετικά μαθήματα από τις αντίστοιχες τραυματικές ιστορικές κληρονομιές του.  Κι ενώ η Ν. Αφρική με την προσφυγή της υποστηρίζει την εφαρμογή ενός διεθνούς δικαίου, το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ έχει ενταχθεί στα ρατσιστικά καταπιεστικά κράτη και  έχει την έπαρση και τη σιγουριά για  την ατιμωρησία του ανεξάρτητα από τα εγκλήματά του. Ο ίδιος ο πρόεδρός του Μπ. Νετανιάχου αλαζονικά δηλώνει ότι θα αγνοήσει την απόφαση του δικαστηρίου αν δεν είναι αυτή που πρέπει και διακηρύττει ότι κανείς δεν θα τους σταματήσει, ούτε η Χάγη ούτε ο άξονας του κακού ούτε κανείς άλλος.  Το Ισραήλ έχει σκοτώσει κάπου 24 χιλιάδες ανθρώπους, έχει καταστρέψει πάνω από τα μισά των σπιτιών του πληθυσμού, έχει βομβαρδίσει ακόμα κι αυτές τις ζώνες που χαρακτήριζε ασφαλείς όταν έδινε εντολή να φύγουν δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, από το βορρά στο Νότο. Έχει εκθέσει τον άμαχο πληθυσμό σε ασιτία, θανατηφόρες ασθένειες, τους έχει κόψει ηλεκτρικό και νερό, τους έχει αποκόψει από κάθε βοήθεια. Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί δεν διστάζουν να εκφράζουν ανοιχτά και επανειλημμένα την πρόθεσή τους να εκδιώξουν ή και να σκοτώσουν τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Αλλά συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι καταδιώκουν μόνο τη Χαμάς.
          Με το Ισραήλ συντάσσεται το μεγαλύτερο μέρος της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, τη χώρα που οργάνωσε και εφάρμοσε το Ολοκαύτωμα και η οποία ζήτησε να θεωρηθεί ως τρίτο μέρος στην υπεράσπιση του Ισραήλ στη Χάγη. Την υπόθεση της Ν. Αφρικής υποστηρίζει μεγάλο μέρος απ’ αυτό που αποκαλείται αναπτυσσόμενος κόσμος, ακριβώς γιατί έχει αισθανθεί εδώ και πολλά χρόνια να το συνθλίβει η μπότα της δυτικής αποικιοκρατίας και του ρατσισμού. Το Διεθνές  δικαστήριο δικάζεται όσο και το Ισραήλ, γιατί όποια απόφαση να πάρει θα αποκαλύψει  τη σύνδεση του Διεθνούς Δικαίου  και της λειτουργίας  του δικαστηρίου με τις δυτικές πολιτικές προτεραιότητες και τα κέρδη της πολεμικής βιομηχανίας. 
         Δεν περιμένει κανείς ότι η ομάδα των 17 δικαστών θα αποφασίσουν αμερόληπτα χωρίς να υποκύψουν στις πιέσεις που θα τους ασκηθούν. Εξάλλου, ανεξάρτητα από τον τρόπο που η πλειοψηφία του δικαστηρίου θα ταλαντευτεί στην απόφασή της, οι δυτικές δυνάμεις είναι που θα διαμορφώσουν αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια. Ήδη το Ισραήλ έχει κατηγορήσει για συκοφαντία αίματος τη Ν. Αφρική, υπονοώντας ότι τα κίνητρά του για την προσφυγή οδηγούνται από αντισημιτισμό και αυτή η κατηγορία θα εξαπλωθεί ελεύθερα σε όσους υποστηρίζουν την υπόθεση της Ν. Αφρικής.  Και βέβαια  ΗΠΑ και Ευρώπη θα εργαστούν σκληρά για να υπονομεύσουν το Διεθνές Δίκαιο και τους θεσμούς που το υποστηρίζουν.
          Το κεντρικό επιχείρημα του Ισραήλ κατά της γενοκτονίας ήταν ότι αμύνεται μετά την επίθεση που δέχτηκε στις 7 Οκτωβρίου και ότι η πραγματική γενοκτονία διεξάγεται από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Μόνο που πάσχει και λογικά αυτό το επιχείρημα, γιατί πώς μπορεί να πείσει ότι στοχεύει μερικές χιλιάδες μαχητές της Χαμάς όταν βομβαρδίζει, εκτοπίζει και λιμοκτονεί ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας; Ακόμα κι αν η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ δεν έχει σκοπό να αφανίσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας, όπως όμως δείχνουν όλες οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου και στρατιωτικών αξιωματούχων, ωστόσο εξακολουθεί να κατευθύνεται κυρίως σε αμάχους.
          Είμαστε πολύ κοντά σ’ έναν μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν εγκαταστάσεις  των ένοπλων δυνάμεων  της Υεμένης, Χούτι,  που πραγματοποιούν επιθέσεις  σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ φαίνεται ότι κι άλλα μέτωπα,  εκτός από το Λίβανο, όπως στο Ιρακ και τη Συρία μπορεί να ανοίξουν, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν δεχτεί επιθέσεις. Με το απόλυτο εφιαλτικό σενάριο να είναι ένας πόλεμος, πλήρους κλίμακος με το Ιράν. Κι από κοντά η δική μας μικρομέγαλη αστική τάξη έρποντας συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, πάντα στις πλάτες του λαού που κυβερνά.
          Και είναι τόσο ειρωνικό για τον …ανθρωπισμό της Δύσης και αποκαλυπτικό για τον ιμπεριαλισμό ότι η παρεμπόδιση της ναυσιπλοΐας με την συνακόλουθη αύξηση του κόστους κινητοποιεί τη Δυτική συμμαχία η οποία απειλεί με επέμβαση για την προστασία των εμπορευματοκιβωτίων και των κερδών, ενώ για το σφαγιασμό πραγματικών ανθρώπινων όντων από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και τη λιμοκτονία τους από τον ισραηλινό κλοιό  σιωπά ή  το δικαιολογεί εκφράζοντας ευχολόγια για περιορισμό των ανθρώπινων απωλειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: