Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

 

Πού να πάνε οι Παλαιστίνιοι με αποκλεισμένα τα χερσαία σύνορα από Ισραήλ και Αίγυπτο, με τη  θάλασσα και τον αέρα να ελέγχονται από το Ισραήλ; Ποιος αριθμός νεκρών παιδιών θα κάνει αυτή την εγκληματική επίθεση στη Γάζα απαράδεκτη για τους υποστηρικτές του Ισραήλ;
           Δεν υπάρχουν άλλα μέρη για τους Παλαιστίνιους πέρα απ’ αυτή τη λωρίδα γης που είναι η πατρίδα τους. Διωγμένοι από την πατρίδα τους, αποκλεισμένοι σε μερικά τετραγωνικά γης, καταδιωκόμενοι από τις ισραηλινές βόμβες τους ζητά η περίφημη διεθνής κοινότητα να σιωπήσουν και ήσυχα και αδιαμαρτύρητα να σφαγιάζονται από τους Ισραηλινούς  σ’ αυτήν τη γωνιά που τους επέτρεψαν να αναπνέουν μέχρι να σκοτωθεί και ο τελευταίος παλαιστίνιος.  
           Το Ισραήλ, ένα κράτος απαρτχάϊντ που έχει από το 1948 ενσωματώσει τις περισσότερες εκτάσεις της παλαιστινιακής γης με μια συνεχή εκστρατεία εθνοκάθαρσης έχει στο πλευρό του όλη την καπιταλιστική Δύση, αυτήν που θεωρείται η διεθνής κοινότητα. Στη σύγκρουση Ισραήλ με Παλαιστινίους, μια ατέλειωτη, συνεχής προπαγάνδα έχει σχεδιαστεί σε όλες τις χώρες της καπιταλιστικής Δύσης που εμποδίζει τους ανθρώπους να αποδίδουν οποιαδήποτε ευθύνη σ’ αυτούς που είναι οι πιο ένοχοι, δηλ. στο κράτος του Ισραήλ που συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα χρόνια τώρα. Το Ισραήλ είναι απολύτως υπεύθυνο για την αιματοχυσία του λαού της Γάζας, μαζί με τις ΗΠΑ, γιατί αυτό το έγκλημα διαπράττεται με όπλα, χρήματα και πολιτική στήριξη της υπερδύναμης. Με την ισχύ της δυτικής προπαγάνδας ανά τον κόσμο εμποδίζονται οι άνθρωποι να κατανοήσουν ξεκάθαρα τι γίνεται στη Μ. Ανατολή, στη γη της Παλαιστίνης, κι έτσι ενισχύεται όλη αυτή η προσεκτικά κατασκευασμένη συναίνεση που φτάνει να επιδοκιμάζει τα εγκλήματα του Ισραήλ. Ένα έγκλημα εκτυλίσσεται στη Γάζα και η Ε. Ε είναι βουτηγμένη σ’ αυτό μέχρι το λαιμό. Παρακολουθεί τη σφαγή και δεν διανοείται να προχωρήσει στην καταδίκη της αποκαλώντας την ανθρωπιστική κρίση, σαν να προκλήθηκε από κάποιο ανεξέλεγκτο φυσικό φαινόμενο. Γιατί όλους βολεύει το έγκλημα που διαπράττεται στη Παλαιστίνη.
        Αυτή η γωνιά της γης λειτουργεί σαν ένα ζωντανό εργαστήρι όπου δοκιμάζονται τα όρια της ανεκτικότητας και της συναίνεσης των λαών στην συρρίκνωση και καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου. Σ’ αυτό το κομμάτι γης δίνεται η ευκαιρία να οργανώσει και να μεθοδεύσει η …διεθνής κοινότητα την παράκαμψη των περιορισμών που θέτει το διεθνές δίκαιο. Αυτό δηλ. το σύνολο των νόμων που θεσπίστηκαν μετά τη λήξη του Β παγκοσμίου πολέμου, για να καταστήσουν αδύνατη την επανάληψη των ναζιστικών θηριωδιών στην Ευρώπη και άλλων εγκλημάτων, όπως τους βομβαρδισμούς από τη Βρετανία των γερμανικών πόλεων ή τη ρίψη ατομικών βομβών από τις ΗΠΑ.
          Ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία του διεθνούς δικαίου, στο επίκεντρο των Συμβάσεων της Γενεύης, είναι η απαγόρευση της συλλογικής τιμωρίας,  δηλαδή η απαγόρευση αντιποίνων εναντίον του άμαχου πληθυσμού του εχθρού, αναγκάζοντάς τον να πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις των ηγετών και των στρατών τους. Και η  Γάζα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση αυτής της απαγόρευσης, γιατί  ο λαός της  τιμωρείται επειδή σε ελεύθερες εκλογές εξέλεξε τη Χαμάς. Αυτό λοιπόν που γίνεται για άλλη μια φορά, με μεγαλύτερη αγριότητα, τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα είναι ο ορισμός της συλλογικής τιμωρίας. Και κανείς από τους …ανθρωπιστές της Δύσης δεν φαίνεται να το έχει …προσέξει.  
          Βέβαια ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετιανάχου μαζί με τους ανθρωπιστές της Δύσης μπορεί να επικαλείται σαν δικαιολογία ότι δεν στοχεύουν οι επιθέσεις τον άμαχο πληθυσμό, επειδή προειδοποιούν τους κατοίκους της Γάζας και τους προτρέπουν να φύγουν. Μόνο που οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν πού να πάνε για να γλυτώσουν από τις βόμβες. Κι έτσι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση στην πραγματικότητα είναι επίθεση που στοχεύει στον άμαχο πληθυσμό. Ακόμα και το  αφήγημα των ανθρώπινων ασπίδων που επαναλαμβάνει το Ισραήλ είναι η δικαιολογία για να βομβαρδίζει αμάχους και να κατηγορεί κάποιον άλλο. Το Ισραήλ επιτίθεται σε σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, χώρους λατρείας. Θεωρεί ότι μπορεί και το κάνει, αφού ξαναγράφει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου μαζί με την ιμπεριαλιστική Δύση.
          Έτσι την  επίθεση στο Βαπτιστικό Νοσοκομείο Αλ-Αχλι προσπάθησε να την χρεώσει μια στη Χαμάς, μια στη Τζιχάντ με τη δημοσιογραφία της Δύσης να τη βοηθά σ’ αυτό και τους ηγέτες της ν’ αναρωτιούνται για τον ένοχο, ενώ όλοι τον  ξέρουν. Και βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ καταπατά κάθε νόμο του διεθνούς δικαίου,  καθώς  έχει μια εκτενή ιστορία επιθέσεων σε νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, δημόσιας ωφέλειας ή και ρίψης εκρηκτικών σε παιδιά. Η παρέμβαση του Ισραήλ για αναθεώρηση του διεθνούς δικαίου είναι καθοριστική και χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω.
           Και κάθε φορά  η κυρίαρχη τάξη της Δύσης αντιδρά όλο και λιγότερο και οι ανησυχίες του Ισραήλ για την κριτική που μπορεί να δεχτεί για τα εγκλήματά του έχουν πια διαλυθεί και νιώθει πανίσχυρο. Από τις ΗΠΑ, την ΕΕ μέχρι το δικό μας πρωθυπουργό, ουρά των ιμπεριαλιστικών χωρών, αναφερόμενοι στην επίθεση του Ισραήλ δεν μιλούν για έγκλημα αλλά για προληπτική ή νόμιμη αυτοάμυνα. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποθρασυνόμενη, σε ψήφισμά του κοινοβουλίου της  με 500 ψήφους υπέρ και 21 κατά, ανάμεσά τους και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, επικαλείται το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ και ζητά την άσκησή του «σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».  
          Κι αυτό δείχνει πόσο έχουν μετατοπιστεί τα όρια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Γιατί με την συστηματική παραβίαση από το Ισραήλ τόσο κατάφωρα κάθε νόμου του διεθνούς δικαίου γίνεται αυτή η παραβίαση κανονικότητα, που επειδή γίνεται αρκετό καιρό τελικά ο κόσμος το δέχεται. Και όταν μια πράξη που απαγορεύεται γίνεται και από αρκετές χώρες γίνεται τελικά αποδεκτή. Κι έτσι οι  επαναπροσδιορισμοί των κανόνων του πολέμου καταλήγουν να είναι ανεκτίμητοι για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ ανά τον κόσμο, όπως στις πολεμικές επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν και Ιράκ.
          Οι αντιδράσεις όμως των λαών,  από τις ΗΠΑ μέχρι την ΕΕ και βέβαια στη χώρα μας με τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν στη διεθνιστική αλληλεγγύη, είναι το αισιόδοξο μήνυμα ότι οι λαοί αντιστέκονται και αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική που δικαιολογεί και επιτρέπει τέτοια εγκλήματα, που λειτουργεί ενάντια στη χειραγώγηση της αντίληψης για το τι πραγματικά συμβαίνει στη Γάζα και μας εμποδίζει να δούμε ότι η φρίκη των ναζιστικών θηριωδιών βρίσκεται προ των πυλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: