Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Το κύμα κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών άφησε πίσω του νεκρούς και ανυπολόγιστες ζημιές με πλημμυρισμένα σπίτια, που στην περιοχή της Καρδίτσας φτάνουν τα 5000, και με κατεστραμμένες την αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία  αλλά και αγροτικό εξοπλισμό, μιας ολόκληρης περιοχής. Και για άλλη μια φορά, όλη η αγωνία της πολιτικής ηγεσίας μας  είναι για την επικοινωνιακή διαχείριση αυτής της καταστροφής, με τη βοήθεια των ΜΜΕ. Εντοπίζοντας και πάλι τις αιτίες της συμφοράς στα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την οικονομική ενίσχυση, σε μορφή φιλανθρωπίας, των πληγέντων, μοιάζει όλη η  φροντίδα της κυβέρνησης να είναι η ανάδειξη τόσο των ικανοτήτων του πρωθυπουργού ως ηγέτη, αφού κάθε μέτρο για ανακούφιση των πληγέντων αναμένει την εντολή του, όσο και η κυβερνητική επάρκεια, αφού και κάθε δράση, αυτονόητη και αναγκαία, στις πληγείσες περιοχές βιντεοσκοπείται σε μορφή θεάματος με την παρουσία κυβερνητικών παραγόντων.                              
             Το ίδιο και  στην αντιμετώπιση της επιδημίας covid-19, η επικοινωνιακή διαχείρισή της  μοιάζει να είναι το  πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν επιδιώκεται μόνο ο εφησυχασμός μας, αλλά και η μοιρολατρική αποδοχή, όπως και στο σύνολο των καπιταλιστικών κρατών,  όλων των αποφάσεων της κυρίαρχης εξουσίας, που μέσα από το φόβο και την ανέχεια, με πρόσχημα την επιδημία, οδηγούν στην  εξαθλίωση την εργατική τάξη.
              Στα καθ’ ημάς, επειδή το αφήγημα του μεγάλου ηγέτη, του Κ. Μητσοτάκη, που βγήκε νικητής στον πόλεμο με την πανδημία δεν άντεξε ούτε δυο μήνες αναζητούνται τώρα εναγωνίως ένοχοι για την απειλητική εξάπλωσή  της. Κι αφού όλο το καλοκαίρι η πολιτική μας ηγεσία και οι παρατρεχάμενοί της  στοχοποιούσαν τους νέους που συνωστίζονται στις πλατείες κατέληξαν τώρα, σε αγαστή συμφωνία με ρατσιστές και φασίστες,    στους μετανάστες ως αίτιους για τη διασπορά. Οι οποίοι, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, κατοικούν στο κέντρο της Αθήνας, «προσέρχονται με Covid» στα νοσοκομεία και οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί και νεαροί, ενώ ένας καθηγητής φαρμακολογίας Αχ. Γραβάνης με σιγουριά αποφαίνεται, χωρίς αποδείξεις,  πως «οι μισοί νοσηλευόμενοι είναι μετανάστες».
            Επιπλέον, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, οι φόβοι για την αντοχή του συστήματος υγείας, που παρά τις υποσχέσεις στην αρχή της πανδημίας παραμένει με περιορισμένους πόρους, υποχρεώνει την κυβέρνηση με διοικητικά και κατασταλτικά μέτρα  ν’ αποκρύπτει την ανεπάρκειά της. Γι’ αυτό και οι νοσοκομειακοί γιατροί προχωρούν σε  εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία διεκδικώντας ενίσχυση του συστήματος υγείας,  με την  Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας σε ανακοίνωσή της να  αναφέρεται στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και ψέματα της κυβέρνησης  που δεν θωρακίζουν το σύστημα υγείας, να επισημαίνει  τις ελάχιστες προσλήψεις όλο αυτόν τον καιρό και να καταγγέλλει τη μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών. 
            Συστάσεις και απειλές των κυβερνώντων που οι δικές τους  πράξεις τις καθιστούν αναξιόπιστες, όπως η μετάληψη του Γ. Κουμουτσάκου, μέτρα και υποσχέσεις που οι νομοθεσίες τους αναιρούν, όπως η ρύθμιση του υπουργού Εργασίας Βρούτση για τις απλήρωτες υπερωρίες  εργαζομένου που θα πρέπει να αναπληρώσει τις ώρες απουσίας του λόγω κορωνοϊού, δεν αποδεικνύουν παρά πως η πανδημία χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την πλήρη αποδυνάμωση της εργατικής τάξης.
         Ασάφειες, αλληλοαναιρέσεις ή αντιφάσεις  των μέτρων έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται   μεταθέτουν αρμοδιότητες στις αστυνομικές δυνάμεις  για να αποφασίσουν τι επιτρέπεται και τι όχι. Επιβάλλονται ποινές για εγκλήματα που επινοούνται, άλλοτε ο συνωστισμός, άλλοτε οι  μάσκες κλπ. Σε ενίσχυση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας έρχεται και η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για ποινική δίωξη, με ενεργοποίηση του αυτόφωρου, σε βάρος αυτών που τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας. Η τρομερή κρίση της υγειονομικής περίθαλψης γίνεται προσπάθεια να εξαφανιστεί πίσω από τα κατασταλτικά μέτρα και να μετατραπεί σε ζήτημα καταστολής. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτήν την πανδημία,  για να επιτεθεί μεθοδευμένα σε όποιες   πολιτικές ελευθερίες έχουν απομείνει και οι εργαζόμενοι τρομοκρατούνται από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κάθε διεκδίκηση και αγωνιστική κινητοποίηση κατασυκοφαντείται ή γίνεται προσπάθεια καταστολής της,  όπως οι καταλήψεις σχολείων που συστημικά μέσα ενημέρωσης επέμεναν πως γίνονται για τις μάσκες και επιστρατεύονται αστυνομία και εισαγγελείς για τρομοκράτηση των μαθητών.     
           Επειδή όμως η προσπάθεια  να επιβληθεί στους εργαζόμενους, για να τους εκμεταλλευτούν περισσότερο, η αντίληψη πως όλοι, τραπεζίτες, εργοδότες, κυβερνώντες, εργαζόμενοι, είναι μια οικογένεια υπό τον καπιταλισμό με κοινά συμφέροντα διαψεύδεται τραγικά από την πραγματικότητα, η επικοινωνιακή διαχείριση, για να γίνει πειστική, φτάνει σε ακραίες καταστάσεις, με τις δοξολογίες στον πρωθυπουργό, την απόκρυψη, διαστρέβλωση ή υποβάθμιση γεγονότων.
          Δεν θα μπορούσε η κυρίαρχη τάξη, και όχι μόνο στη χώρα μας, να ανταπεξέλθει στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης χωρίς τη συνδρομή των ΜΜΕ, χωρίς τα εκατοντάδες παπαγαλάκια της φωνής της εξουσίας που δηλώνουν δημοσιογράφοι, χωρίς τους επιστήμονες με δημόσια  εκφρασμένες μυστικιστικές θεωρίες, όπως η Ε. Γιαμαρέλου για τη θεία κοινωνία της χριστιανικής εκκλησίας, που υποσκάπτουν το κύρος της επιστήμης, χωρίς τον ατέλειωτο αριθμό από ακαδημαϊκά συντρίμμια που απεγνωσμένα προσπαθούν να πουλήσουν τη γνώση τους για μια θέση στην κυρίαρχη τάξη.
          Η πολιτική ρητορική των καπιταλιστών σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας ενδύεται το λεξιλόγιο του πολέμου παραπέμποντας σε αντιμετώπισή της  με όμοιο τρόπο με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους που οδηγούν σε μαζική συσσώρευση κεφαλαίου γι’ αυτούς, ενώ σε δυστυχία, εκμετάλλευση και θάνατο για όλους τους άλλους

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: