Δευτέρα 30 Ιουνίου 2025

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Κι ένα ακόμα σκάνδαλο διαφθοράς, αυτή τη φορά στο ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, για μια ακόμα φορά να εκφράζει οργή και αγανάκτηση για όσα αποκαλύπτονται και  να υπόσχεται την πάταξη της διαφθοράς, κηρύσσοντας πόλεμο με το βαθύ κράτος. Ένας επί εξαετίας πρωθυπουργός, που είναι πολιτικός με καταγωγή από τα μεγαλύτερα πολιτικά τζάκια της χώρας, αναιδέστατα και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό ζητά από όλο τον πολιτικό κόσμο να πει όχι στον παλαιοκομματισμό και   αφού αναφωνεί ένα θεατρικότατο «αποτύχαμε», σε ρόλο στιβαρού ηγεμόνα εκφράζει την αποφασιστικότητά του για ένα καλύτερο κράτος που «η δίκαιη, ισότιμη και διαφανής αντίληψη» να διαπερνά τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα.
        Και άντε και πάλι ξεκινά το κυνήγι της διαφθοράς, από έναν θρασύτατο πρωθυπουργό που αγνοούσε τί έκαναν οι υπουργοί που ο ίδιος διόριζε μέχρι τον πιο φτωχό κάτοικο αυτής της χώρας που χρεώνει στη διαφθορά την οικονομική του εξαθλίωση. Γιατί  έχουμε διδαχτεί ότι  σε μια ευνομούμενη πολιτεία και όση διαφθορά να υπάρχει πατάσσεται από τα όργανα της πολιτείας, τα οποία μάλιστα δίνουν τη δυνατότητα της συμβολής των πολιτών στην αποκάλυψή της με τις καταγγελίες τους για οικονομικά εγκλήματα.  Αλλιώς μιλάμε για αποσύνθεση και καταστροφή που προκαλεί η διαφθορά στις καπιταλιστικές μας οικονομίες, και που εξηγεί, κατά τον κυρίαρχο λόγο,  την άνιση κατανομή του πλούτου και τις παγκόσμιες διαφορές στον πλούτο και την ανάπτυξη. Η εστίαση στη διαφθορά παρουσιάζει την ύπαρξη των φτωχών κρατών ως αποτέλεσμα της κατωτερότητας του πολιτισμού τους ή την ύπαρξη εξαθλιωμένων ως αποτέλεσμα της έλλειψης ηθικών προτύπων και νομικών πλαισίων που αποτρέπουν την διαφθορά. Η διαφθορά στοχοποιείται ως αιτία της φτώχειας και υποανάπτυξης και είναι αυτός ένας βολικός τρόπος η διαφθορά από εργαλείο κατανόησης της λειτουργίας της οικονομίας να γίνεται εργαλείο ιδεολογικής χειραγώγησης και πολιτικής κυριαρχίας.
          Όπως έγινε στην εποχή της κρίσης στη χώρα μας, όταν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και των πολιτικών αναλύσεων ήταν γεμάτες με ιστορίες διαδεδομένων περιστατικών διαφθοράς που  μαζί με  εξαιρετικά γενναιόδωρες συντάξεις και μισθούς και άλλες ιστορίες για υπερβολικές δημόσιες δαπάνες θεωρήθηκαν οι αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης.  Το βασικό σημείο ήταν  ότι η κρίση προκλήθηκε από την «κουλτούρα» της διαφθοράς των Ελλήνων, τον πελατειακό χαρακτήρα της δημόσιας διοίκησης και την χαλαρή διαβίωση των Ελλήνων. Κι έτσι, χρησιμοποιώντας την διαφθορά ως εργαλείο δικαιολογήθηκε και νομιμοποιήθηκε  η σκληρή παρέμβαση της Ε.Ε, αφού τελικά ήταν τα εθνικά εσωτερικά ελαττώματα που προκάλεσαν την μεγάλη κρίση. Και οι εγχώριοι αστοί, κι όσοι παρατρεχάμενοι τους φαντασιώνονταν την κοινωνική τους άνοδο, προσέτρεξαν στην Ε.Ε για την επιβολή, επιτέλους, πειθαρχίας και κανόνων, για την εξάλειψη των φορολογικών απατεώνων και τιμωρία διεφθαρμένων υπαλλήλων. 
       Το ζήτημα όμως είναι ότι κάθε φορά που ορίζεται η έννοια της διαφθοράς δύσκολα δεν εμπλέκονται ηθικά αιτήματα. Σε μια ευρεία ερμηνεία μάλιστα έχει γίνει αποδεκτό  ότι   η διαφθορά συνίσταται στην άντληση οφέλους από την εξουσία πάνω σε άλλους με ηθικά απαράδεκτους τρόπους. Κι έτσι η  αναγωγή που συνδέει τόσες πολλές πολιτικές και  οικονομικές ελλείψεις με ζητήματα ηθικής έχουν τόσο βαθιά ριζώσει που δεν συνδέονται με τον καπιταλισμό και τον παγκόσμιο σύστημα στο οποίο ενσωματώνονται. Όμως και κάτω απ’ αυτό το πρίσμα,  δεν είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός διεφθαρμένος, όταν οι σύγχρονες καπιταλιστικές οικονομίες αναπόφευκτα και διάχυτα παράγουν διεφθαρμένα κέρδη, επειδή οι καπιταλιστές ακολουθώντας απλώς τους καπιταλιστικούς κανόνες εκμεταλλεύονται την εργασία των άλλων; Ποιος άλλος χαρακτηρισμός θα ταίριαζε ακόμα και  στο νομοσχέδιο που έφερε ο Κ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο για τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων με την  επιμήκυνση και ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου;
         Υποστηρίζεται και θεωρείται πειστικό ότι η κηλίδα της διαφθοράς μπορεί  να μειωθεί με πολιτικά μέτρα, έτσι που ο καπιταλισμός να φτάνει στο ιδεώδες που προπαγανδίζει δηλ. να εξασφαλίζει στον καθένα ευημερία. Μόνο που ο τερματισμός της διαφθοράς του καπιταλισμού είναι ένας ανέφικτος στόχος, γιατί είναι ενδημικός σ’ αυτόν και γι’ αυτό το νόημά της αλλάζει  σαν κινούμενη άμμος. Έτσι δεν θεωρείται διαφθορά ούτε το σύνολο των κανονιστικών κρίσεων και ιδεών της κυρίαρχης πολιτικής που επιχειρεί  να παρουσιάσει κάθε φορά την ατζέντα  των καπιταλιστικών συμφερόντων ως καθολικό αγαθό, σαν κάτι που δήθεν είναι προς όφελος των καταπιεσμένων και αδυνάμων, ούτε τα υψηλά ποσοστά κέρδους που εντείνουν τη φτώχεια. Όπως συμβαίνει με την ίδρυση του χρηματιστήριου ενέργειας το οποίο ευθύνεται για τις ογκώδεις αυξήσεις στις τιμές των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος, σε βαθμό που για να καταλαγιάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια οι κυβερνώντες μιλούν για παρεμβάσεις για τα υπερκέρδη των εταιρειών. Η κυρίαρχη πολιτική νομιμοποιεί μέσα από θεσμούς και νόμους την κυριαρχία του καπιταλιστικού κέρδους και η εφαρμογή τους, ακόμα και εις βάρος τους,  είναι το περισσότερο που μπορεί να απαιτήσει ο εργαζόμενος που παράγει τον πλούτο. Και αυτό θεωρείται κανονικότητα.
          Η διαφάνεια λοιπόν στη λειτουργία μιας κυβέρνησης θεωρείται το υψηλότερο σημείο χρηστής διακυβέρνησης στην οποία μπορεί να φτάσει. Κι όταν, όπως συνέβη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γίνονται οι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με κυβερνητικούς αξιωματούχους που για να διασφαλίσουν τα στενά τους συμφέροντα υπερβαίνουν τους κανόνες στη διαχείριση των χρημάτων που η πολιτική της Ε.Ε έχει επιβάλλει,  τότε ανακαλύπτουν όλοι τη  διαφθορά. Κι ανανεώνονται τα αιτήματα για πρόσθετους νόμους και κανονισμούς, ανεβαίνουν οι τόνοι επίκλησης της ηθικής και αυξάνει το κύρος της και η Ε.Ε που οι μηχανισμοί της την αποκάλυψαν. Αλλά  το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα επεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων, γιατί η ΕΕ ενδιαφέρεται μόνο για τα λεφτά της, με τα οποία ασκεί την πολιτική της.  Αφήνεται πάντα άθικτη η βασική δομή κινήτρων και η εξουσία των καπιταλιστών να  χρησιμοποιούν όλους τους τρόπους για να αυξήσουν την κερδοφορία τους.
          Εξάλλου, καθώς  οι συγκρούσεις ιδιωτικών συμφερόντων είναι η ψυχή της αστικής πολιτικής, πολλές φορές η αντιπαράθεσή τους αποκαλύπτει δράσεις και ενέργειές τους που φέρνουν στο προσκήνιο το μοναδικό και συνεχές στόχο τους, την συνεχή αύξηση της κερδοφορίας, με καταπάτηση ακόμα και των κανόνων που οι ίδιοι θεσπίζουν. Κι αυτές οι αποκαλύψεις είναι πάντα θετικές όταν συνδέονται με το ίδιο το οικονομικό σύστημα που εκκολάπτει τη διαφθορά, χωρίς ηθικολογικές προσεγγίσεις που περιορίζουν την ευθύνη στα άτομα.
          Άλλωστε  και η επιμονή στη διαδικαστική και διοικητική διαφάνεια δεν έχει ως αποτέλεσμα μια κυβέρνηση που είναι πιο ανοιχτή στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των εργαζομένων και των πιο αδύναμων. Το να απομονώνονται οι καταγγελίες κατά της διαφθοράς αποκτώντας μια σχετική αυτονομία από το είδος της οικονομίας της παραγωγής περισσότερο αναδεικνύει τη διαφθορά σαν ένα στόχο της μεταρρύθμισης. Αν όλα, από το χρέος έως τη φτώχεια και την πείνα στις καπιταλιστικές κοινωνίες παρουσιάζονται ως συνέπειες της  διαφθοράς, αν η επικέντρωση γίνεται στα ηθικά και πολιτιστικά μειονεκτήματα των κατοίκων ή τη νομική και θεσμική δυσλειτουργία του πολιτικού του συστήματος, τότε οι αγώνες των εργαζομένων θα επικεντρώνονται  μόνο στην αλλαγή των αστικών κυβερνήσεων και του προσωπικού τους που θα μιλούν για κάθαρση και δικαιοσύνη.  Και ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται. Με τους κυβερνώντες να αποθρασύνονται, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη,  όλο και περισσότερο όταν γνωρίζουν ότι με μια αλλαγή προσώπων ή  με βαρύγδουπες υποσχέσεις  η οργή θα κατευναστεί και θα ελεγχθούν οι αντιδράσεις.

 

Τρίτη 24 Ιουνίου 2025

ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΜΑΣ

 

Στη  Μέση Ανατολή οι χώρες η μια μετά την άλλη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μπαίνουν σ’ έναν πόλεμο που δεν φαίνεται να έχει τέλος, παρά μόνο κάποιες παύσεις.  Το Ισραήλ, με την αλαζονεία της δύναμης που στηρίζεται στην άνευ όρων υποστήριξη των ΗΠΑ και όλης της Δύσης, αφού ισοπέδωσε τη Γάζα και σκοτώνει χωρίς ενδοιασμούς τα γυναικόπαιδά της, αφού εισέβαλε στο Λίβανο και προχώρησε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, Υεμένη και τελευταία στο Ιράν,  διαμαρτύρεται για την ανταπόδοση χτυπημάτων από το Ιράν. Η Αμερική βομβάρδισε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και το Ιράν ανταπάντησε, αφού προειδοποίησε,  με βομβαρδισμό αμερικανικών βάσεων στο Κατάρ. Και μετά δυο μέρες ο Ντ. Τραμπ στα περιορισμένα αντίποινα του Ιράν με μια μεγαλόστομη ανάρτηση  θριαμβολογεί  για το τέλος του πολέμου, με το Ισραήλ να επιβεβαιώνει τη συμφωνία του για την πρόταση εκεχειρίας,  ενώ λίγο πιο μετά ο πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει την απαρέσκειά του για τους δυο αντιμαχόμενους που παραβίασαν την εκεχειρία. 
          Και όλα αυτά είναι  παιχνίδια κυριαρχίας και επιρροής για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, αδιαφορώντας αν ρημάζονται ζωές, αν σκοτώνονται άνθρωποι,  την ίδια στιγμή που οι ρίψεις βομβών από  το Ισραήλ δεν σταματούν και η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν έχει τέλος. Στη δε χώρα μας, η  κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη επαναλαμβάνει, χωρίς να τα εννοεί, ευχές για αυτοσυγκράτηση, επανεκκίνηση συζητήσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ η αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη δεν φαίνεται να είναι αμέτοχη στις πολεμικές επιθέσεις.
         Μετά την καταστροφή των κρατών του Ιράκ, της Λιβύης, της Συρίας φαίνεται ότι ήρθε και η σειρά του Ιράν, που η Δύση, στον κατάλληλο χρόνο, θα συμβάλλει με διάφορους τρόπους να διαλυθεί, έτσι ώστε ο δυτικός ιμπεριαλισμός να κυριαρχεί ολοκληρωτικά στη Μ. Ανατολή. Επειδή δηλ.  τα οργανωμένα κράτη εξασφαλίζουν ένα πλαίσιο για ανάπτυξη δραστηριοτήτων με την καθιέρωση κανόνων,  μπορούν να αντισταθούν πιο αποτελεσματικά σε επιθέσεις των ιμπεριαλισμών της Δύσης  που απειλούν την επιβίωσή τους, γι’ αυτό και τα ιμπεριαλιστικά κράτη συμφωνούν στη διάλυση στο όνομα της δημοκρατίας, ελευθερίας κλπ. όσων κρατών δεν μπορούν να χειραγωγήσουν, αφήνοντας πίσω τους αίμα και ερείπια.                            Με  τον απρόκλητο βομβαρδισμό του Ιράν από τις ΗΠΑ έχουμε εισέλθει σε νέα φάση παγκόσμιας βαρβαρότητας, υπό την ηγεσία της Δύσης, στην οποία όλα τα προσχήματα έχουν εγκαταλειφθεί και μόνο η λογική της ωμής, ανεξέλεγκτης βίας παραμένει. Κι αυτό είναι πέρα από μια καταστροφική απειλή για τη διεθνή ειρήνη κι ένα σαφές μήνυμα σε οποιοδήποτε μη πυρηνικό έθνος ότι μπορεί να βομβαρδιστεί και να κακοποιηθεί κατά βούληση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και για τις λίγες ελευθερίες που έχουμε ακόμα μέσα στην ίδια τη Δύση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ περνώντας την κόκκινη γραμμή δεν μπήκε καν στον κόπο να κατασκευάσει ένα ίχνος συναίνεσης, παρά τη συντριπτική δημόσια αντίθεση, ή τουλάχιστον να επιδείξει  την παραμικρή υποκριτική υπηρεσία στο διεθνές δίκαιο. Και το ότι το έκανε με την πλήρη υποστήριξη της Ε.Ε και του Ηνωμένου Βασιλείου, σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν κανέναν ενδοιασμό να παραμερίσουν οποιουσδήποτε ηθικούς, νομικούς, συνταγματικούς και δημοκρατικούς περιορισμούς εξακολουθούν να στέκονται εμπόδιο στην απελπισμένη προσπάθειά τους να διατηρήσουν την δύναμή τους.
        Και σ’ αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ιράν παρακολουθούμε την ίδια, προφανή εκδοχή των αφηγήσεων εκ μέρους των ΗΠΑ του πολέμου στο Ιράκ το 2003, που προωθούνται όμως από έναν πιο απογοητευτικό πρόεδρο των ΗΠΑ. Τότε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κ. Πάουελ παρουσίαζε τα στοιχεία και ανέλυε τους κινδύνους από το εργοστάσιο παραγωγής χημικών όπλων στο Ιράκ, που δήθεν δεν άφηνε άλλη επιλογή στον Τζ. Μπους, για τη σωτηρία του πλανήτη, από την εισβολή στο Ιράκ. Ο πόλεμος ισοπέδωσε το Ιράκ, αφάνισε πάνω από ένα εκατομμύριο Ιρακινούς, χημικά δεν βρέθηκαν και κανένας από τη δημοκρατική Δύση δεν λογοδότησε.
      Αυτή τη φορά όμως, καθώς έχει περάσει ενάμισης χρόνος που οι ισραηλινές επιθέσεις εξοντώνουν μεθοδευμένα και συστηματικά τον παλαιστινιακό λαό παραβιάζοντας κάθε γράμμα του Διεθνούς Δικαίου,  οι ΗΠΑ και η Δύση γενικότερα που την υποστηρίζει, με την απολεσθείσα αξιοπιστία τους, δεν είναι δυνατόν πια να εξαπατούν με τις δράσεις και τα λόγια τους.  Όσο κι αν το ελεγχόμενο σύστημα πληροφοριών γεμίζει με προπαγάνδα και ψέματα είναι τουλάχιστον ντροπιαστικό οι λαοί να συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα πολεμοχαρή κράτη της Δύσης,  αφού έχουν ανακαλύψει ότι τους έχουν εξαπατήσει τόσες φορές. 
        Κι αν ο Ντ. Τραμπ φαίνεται να ενδιαφέρεται να κλείσει σ’ αυτή τη φάση  αυτό το μέτωπο με το Ιράν είναι γιατί μάλλον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ισραηλινή επίθεση σ’ αυτό έχει φτάσει στα όρια της, εφόσον δεν ευδοκιμεί η επίτευξη της αλλαγής του καθεστώτος της Τεχεράνης στην παρούσα φάση.  Συγχρόνως,  η άμεση συμμετοχή της Ουάσινγκτον έχει προκαλέσει διαφωνίες στο εσωτερικό και πάντα υπάρχει ο φόβος ότι  θα μπορούσε να την καθηλώσει σ’ ένα βάλτο, όπως στο Ιράκ, απ’ όπου δύσκολα θα απομπλεκόταν. Από την άλλη, το  Ιράν μπορεί να φάνηκε προετοιμασμένο για μια παρατεταμένη σύγκρουση με το Ισραήλ, αλλά σίγουρα η κατάπαυση του πυρός που πρότειναν οι Αμερικανοί θεωρήθηκε και για την Τεχεράνη ως μια ασφαλής και αποδεκτή διέξοδος. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμα αμερικανοισραηλινό τέχνασμα. Γιατί το Ισραήλ και οι ΗΠΑ με ουραγό την Ε.Ε δεν διστάζουν να καταπατούν συμφωνίες, να λένε ψέματα, να  καταργούν στην πράξη όλες τις προστασίες που είχαν συμφωνηθεί για τους αμάχους μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
       Οι μεγάλες δημοκρατίες της Δύσης έχουν καταστήσει επί του πρακτέου σαφές ότι πιστεύουν πως  δεν υπάρχουν περιορισμοί στην εξαχρείωση που μπορούν να έχουν οι ιμπεριαλιστές  απέναντι σε εκείνους στους οποίους επιτίθενται. Ψελλίζουν, έτσι για άλλοθι,  κάποιες αντιρρήσεις για τις ενέργειες του Ισραήλ, ενώ  επιτρέπουν τη γενοκτονία ενός ιθαγενούς λαού, παγιδευμένου και λιμοκτονούντος, που περνάει μήνες μέσα στην κόλαση που οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει, χωρίς κανένα μέσο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.  Γι’ αυτό μοιάζει κοροϊδία οι χώρες της Δύσης να έχουν το ένα μνημείο μετά το άλλο για το «Ολοκαύτωμα», αλλά να μην θέλουν να αναγνωρίσουν ότι κάποιο συμβαίνει μπροστά τους. Στην ερειπωμένη Γάζα θάβεται και η ανθρωπιά μας;
       Σε ποιο σύμπαν αυτό είναι φυσιολογικό; Πώς υποτίθεται μπορούμε να  συνεχίζουμε να παρακολουθούμε έναν λαό να λιμοκτονεί και να μην τυγχάνει προστασίας μέρα με τη μέρα; Η ατιμωρησία του Ισραήλ αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι αδιανόητο ο κόσμος να έχει γίνει μάρτυρας αυτής της φρίκης χωρίς καμία αντίδραση. Είναι το πιο φρικτό έγκλημα που διαπράττεται χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς καμία βοήθεια, μ’ ένα  αντιπολεμικό κίνημα που δεν  γίνεται πιο μαζικό, πιο ενεργό.

Κυριακή 15 Ιουνίου 2025

ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΗ

 

Κι ανάμεσα σε ειδήσεις, σχολιασμούς, εικόνες κλπ.  από  το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν, την απάντηση του και τις προσδοκίες για τιμωρία του Ισραήλ και της εγκληματικής αλαζονείας του,  μέσα στον ωκεανό του διαδικτύου, η επεξήγηση για μια φωτογραφία ενός ένστολου σε πόρτα λεωφορείου είναι ενδεικτική για το ρόλο του λαϊκού παράγοντα σ’ αυτήν την εγκληματική πορεία  των ιμπεριαλιστών προς τον αφανισμό των λαών. Η φωτογραφία δείχνει στο αεροδρόμιο του Καϊρου  έναν Αιγύπτιο αξιωματικό που κλαίει, καθώς απαγορεύτηκε η είσοδος σε διεθνείς ακτιβιστές που κατευθύνονταν προς τη Γάζα. Ο καταγγελτικός λόγος των περισσότερων σχολίων και η απαίτηση για ηρωική ανυπακοή του αξιωματικού στις οδηγίες του αιγυπτιακού κράτους  ιχνογραφεί τα όρια ανάπτυξης της αντίστασης  απέναντι στην κυρίαρχη εξουσία κατά  τη δυτική αντίληψη, που έχει θεοποιήσει το άτομο και αναγάγει τα πάντα στην ατομική ευθύνη.
           Η φωτογραφία αυτή, κι αν οι επεξηγήσεις που τη συνοδεύουν είναι σωστές, αποκαλύπτει τη διάσταση ανάμεσα στη ηγεσία του στρατηγού  Σίσι και το λαό  των Αιγυπτίων απέναντι στο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα. Τα δάκρυα του ένστολου αποκαλύπτουν τα οδυνηρά όρια της αιγυπτιακής αλληλεγγύης από έναν λαό που αναγκάζεται να αστυνομεύει τον  αποκλεισμό της Γάζας που η καρδιά του τον απορρίπτουν.  Η ατομική όμως δράση στην αντιμετώπιση ενός καθεστώτος που συντρίβει τη διαφωνία με βίαιη δύναμη κινδυνεύει να οδηγήσει σε φυλάκιση και σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Κι αν φαίνεται απλό για τους αμέτοχους  ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ένστολος Αιγύπτιος είναι να αγνοήσει το βάναυσο μηχανισμό του αιγυπτιακού κράτους, ο φόβος ότι με την άρνηση των εντολών θα  αντιμετωπίσει στρατοδικεία, βασανιστήρια κ.λ.π τον αποτρέπει από μια τέτοια ηρωική πράξη. Από τη στιγμή μάλιστα που το καθεστώς δεν  τιμωρεί απλώς τη διαφωνία, αλλά διαγράφει τους διαφωνούντες, μια τέτοια πράξη θα ήταν γενναία μεν, όμως δεν είναι μια πράξη που ο καθένας μπορεί να κάνει. Γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αντλείται δύναμη από κάπου, να στηρίζεται κάπου.  Και είναι  μόνο η μαζική οργάνωση που μπορεί να σπάσει αυτόν τον φόβο. Γι’ αυτό και η πραγματική αντίσταση δεν μπορεί να προέλθει από διαλυμένα άτομα που φοβούνται, αλλά από συλλογική οργάνωση που στηρίζει τα άτομα, ενισχύει τη δύναμή τους και το κουράγιο τους, για να μετατραπεί η θλίψη σε συλλογική δράση.
       Γαλουχημένοι όμως στη Δύση από  τη φιλοσοφία της και την πολιτική της όπως εκφράζεται και στον αμερικανικό κινηματογράφο που στηρίζεται στο υπεράνθρωπο άτομο, το οποίο με πυξίδα μια άχρονη ηθική αγωνίζεται και τις περισσότερες φορές θριαμβεύει, είμαστε εκτεθειμένοι στον εγκωμιασμό του ατόμου και των δράσεων του σε περιβάλλοντα που δεν διακυβεύονται ζωές και νοιαζόμαστε περισσότερο να μη χάσουμε αυτήν τη φοβερή ατομική ελευθερία και αυτονομία μας υπερτιμώντας τες. Γι’ αυτό και η αντιμετώπιση,  μ’ έναν εξωπραγματικό ρομαντισμό,  κάθε μοναχικής αντίστασης, στην καταλυτική δύναμη της οποίας η πίστη  παραμένει ακράδαντη και καταρρέει οδηγώντας σε παραίτηση όταν, όπως συμβαίνει τις πιο πολλές φορές, απλώς συντρίβει κάποιον χωρίς πραγματικό αποτέλεσμα, εξωραϊζει και μεγαλοποιεί την ατομική δράση. Έτσι που  τελικά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για μαζική οργάνωση και αντίσταση.
         Στη Δύση εκθειάζεται τόσο η ματαιοδοξία της ατομικιστικής στάσης, ακόμα κι αν είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, που κάθε συλλογική οργάνωση, κάθε οργανωμένη μαζική αντίσταση απαξιώνεται στο όνομα της ατομικής ελευθερίας. Κι εξάλλου είναι πολύ βολικό κάθε αποτροπιαστική δράση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής όταν ξεσηκώνει μαζικές αντιδράσεις να χρεώνεται σε μεμονωμένα άτομα που την ασκούσαν, όπως τώρα επιχειρείται με τον Νετανιάχου ή και τον Τραμπ, μένοντας ο ιμπεριαλισμός των καπιταλιστικών κρατών στο απυρόβλητο. Αντίστοιχα, κι όταν προβάλλονται από την κυρίαρχη πολιτική ή συστημικά μέσα συμπεριφορές μαζών είναι περισσότερο για να τις ευτελίσουν και να τις υποτιμήσουν. Σαν τις εικόνες με τις μάζες  πεινασμένων Παλαιστινίων  που διαγκωνίζονται απεγνωσμένα ν’ αρπάξουν κάτι από τα τρόφιμα που τους πετούν.
         Τα ανάλογα βίντεο από τη Γάζα  που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλα πλήθη να σπεύδουν ταυτόχρονα να προμηθευτούν τρόφιμα, χωρίς πειθαρχία, που περνούν απεγνωσμένα πάνω από εμπόδια για πρόσβαση στα τρόφιμα,  σαν άγριοι, όπως πολλά σχόλια φιλοϊσραηλινά επισημαίνουν.   Έχοντας σταματήσει την ανθρωπιστική βοήθεια και αφήνοντας τους ανθρώπους να λιμοκτονούν, το κράτος του Ισραήλ βρίσκει έναν εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο διανομής των ελάχιστων τροφίμων που επιτρέπονται, χωρίς νοιάξιμο και, ακόμα περισσότερο, σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων που πεινούν.  Φαίνεται ο νέος μηχανισμός διανομής βοήθειας να  μετατρέπει την προμήθεια τροφίμων σε μια επικίνδυνη πορεία για εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους στη Γάζα,  μετατρέποντας τις περιοχές προμήθειας τροφίμων σε πεδία θανάτου, με ισραηλινές σφαίρες να  τους αποδεκατίζουν. Οι ίδιοι οι ισραηλινοί έχουν επανειλημμένα  παραδεχτεί με θράσος, αφού η περίφημη διεθνής κοινότητα των ιμπεριαλιστών τους επιτρέπει να καταπατούν κάθε έννοια ανθρωπισμού και διεθνούς δικαίου,  ότι πυροβόλησαν προειδοποιητικά σε μεγάλα πλήθη που συγκεντρώνονταν πριν ξεκινήσει η διαδικασία της προμήθειας. Κι αν μοιράζουν μ’ αυτόν τον τρόπο τα λιγοστά τρόφιμα σε πεινασμένους ανθρώπους είναι γιατί θέλουν οι άνθρωποι να πολεμήσουν πάνω από τα τρόφιμα, για να κατασκευάσουν την αφήγηση ότι οι Παλαιστίνιοι είναι ζώα και άγριοι. Για να είναι εύκολο στους  καλοζωισμένους των δυτικών κρατών, με τον ιδεαλιστικό ανθρωπισμό τους, να φρίξουν για τις μάζες που παλεύουν για λίγη τροφή, όμοια άγριοι, χωρίς αξιοπρεπείς τρόπους συμπεριφοράς, να δικαιώσουν στο τέλος το Ισραήλ που τους αντιμετωπίζει σαν κατώτερα όντα. Όμως, ακόμα και χωρίς να εκφράζεται η περιφρόνηση για τα απελπισμένα πλήθη που παλεύουν για ένα πιάτο φαΐ,  η δημιουργία τέτοιων  συνθηκών που να είναι μόνο η πείνα που καθορίζει τις συμπεριφορές τους  προϋποθέτει την απόλυτη περιφρόνηση της ανθρώπινης υπόστασης των κατοίκων της Γάζας. 
        Μόνο που αυτή την απανθρωποίηση  των Παλαιστινίων δεν  μπορούν να την καταφέρουν. Είναι οι Ισραηλινοί που έχουν απανθρωποιηθεί αντιμετωπίζοντας έναν ολόκληρο λαό σαν κατώτερα όντα. Κι αν ο ιδεαλισμός επανεμφανίζεται καλυμμένος, όπως με θρησκευτικό μανδύα,  και ύπουλος να δικαιολογήσει κάθε αποτρόπαιη πράξη ενάντια στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό, η υλική πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να αγνοηθεί. Γιατί αιώνες αγώνων, επαναστάσεων, αυτοθυσίας γίνονται για να σώσουν αυτό το άθλιο σώμα, αυτή την καθημερινή πάλη της επιβίωσης που μόλις καταδέχονται να πιάσουν στα χείλη τους οι παντός είδους ιδεαλιστές μας, που δεν έχουν και πολλή ανάγκη ν’ ανησυχούν γι’ αυτά, αφού δεν τα βολεύουν και τόσο άσχημα. Γιατί ναι, πρώτα είναι το σώμα, όλα είναι σώμα, όλα είναι ύλη, όλα από εκεί ξεκινούν. Είναι αυτό το δοξασμένο κι εξευτελισμένο όνομα, η κοιλιά, η πειναλέα κοιλιά που πρέπει να γεμίσει και που χορτάτοι πολιτικοί και φιλόσοφοι καταφρονούν για να απαξιώσουν όσους διεκδικούν να χορτάσουν την πείνα τους. Και είναι η πείνα που κατατρώει τις κοιλιές και δεν αφήνει χώρο στο όνειρο, στην ανάταση μια ζωής, κάθε μέρα το κυνήγι του ψωμιού που το Ισραήλ το κάνει μάταιο.
       Γι’ αυτό παντού και πάντα  πρέπει να  νικιέται πρώτα η πείνα, η φτώχεια, η κοινωνική αθλιότητα για ν’ ανθίσουν όλα τα άνθη του πνεύματος. Και δεν υπάρχει ατομική σωτηρία, δεν υπάρχει ατομική ελευθερία όταν η πείνα καραδοκεί, ο πόλεμος απειλεί. Τίποτε λοιπόν δεν δικαιολογεί την απομόνωση απ’ αυτούς που παλεύουν, γιατί δεν υπάρχει πια καμιά πιθανότητα προφύλαξης από τα χτυπήματα. Ο καθένας μαζί με όλους, οργανωμένα σε κάθε τόπο ν’ αντιστέκεται και να πολεμά.  
M
T
G
Y
Η λειτουργία ομιλίας περιορίζεται σε 200 χαρακτήρες